Als je nergens voor val je voor alles

Home » Inspiration » SALON DESIGN: Kapsalon Robin de Boer 

SALON DESIGN: Kapsalon Robin de Boer 

Kapsalon Robin de Boer in Alkmaar maakte eind vorig jaar de oversteek naar een groter pand in dezelfde straat. Het perfecte moment om meteen het interieur onder de loep te nemen. Robin de Boer: “Ik wist wel wat ik wilde, maar niet hoe. Daarvoor had ik een interieurspecialist nodig.” 

“Toen ik op 27 november met de salon naar de overkant van de straat verhuisde, was het precies tachtig jaar geleden dat mijn opa met zijn zaak hetzelfde deed. Acht decennia daarvoor stak ook hij een weg in Alkmaar over om een volgende stap te zetten met zijn kapperszaak, die hij in 1932 was begonnen. Het is een schakel in de keten geweest waardoor ik nu, na mijn opa en vader, de derde generatie ben in ons familiebedrijf. 

Het is mooi te bedenken hoe zo’n kappersbedrijf steeds in beweging is. Mijn opa die met al zijn spulletjes een groter pand aan de overkant betrok, mijn vader die er filialen bijkocht en weer verkocht, en ik die daar als vijftienjarige jongen kwam te werken en dacht: dit is mijn toekomst. Het wel en wee van het kappers- en ondernemersleven pikte ik op de werkvloer op, waar ik overigens gewoon als veger moest beginnen. De fijne kneepjes van het vak, vooral het damesknippen, leerde ik op de opleiding.
Ik heb er nooit aan getwijfeld dat ik mijn opa en vader zou opvolgen. Wel had ik weer andere plannen met de zaak. 

Zo was voor hen knippen en scheren van heren nog een aanzienlijk deel van de werkzaamheden. Ik zie me nog als kleine jongen voor die grote kast staan met talloze vakjes, met in elk de persoonlijke scheerspullen van een klant. Tijden veranderden en zo ook de wensen en eisen wat betreft het interieur van een eigentijdse kapsalon. Dat was mede de reden voor mijn verhuizing naar de overkant. In coronatijd, toen we bewust met onderlinge afstand bezig waren, viel me op hoe krap de oude locatie eigenlijk werd. Maar ja, vind maar eens iets anders in de buurt. Gelukkig konden we uiteindelijk simpelweg de straat oversteken. Ik dacht: dan gaat nu ook meteen de hele inrichting onder de loep. 

“Het mocht wel wat warmer en speelser, wat je nu terugziet in grote ronde spiegels en de cognackleur van de stoelen en muren”

Tijdens een zoektocht op internet bleef mijn oog op de site van Inline hangen en een afspraak later was duidelijk dat we op één lijn zaten. Ik wilde af van het steriele wit, dat ik ooit zo mooi vond in mijn vorige salon. Het mocht wel wat warmer en speelser, wat je nu terugziet in grote ronde spiegels en de cognackleur van de stoelen en muren. Ik wilde tegelijkertijd vrij kunnen werken, zonder anderen daarbij voor de voeten te lopen. Dankzij de adviezen van Inline is dat helemaal gelukt.” 

Fotografie en interieurdesign: Inline