Als je nergens voor val je voor alles

Home » Blog » SILVER SHADES
Editorial Nov

SILVER SHADES

Mijn eerste grijze haren kreeg ik op mijn dertigste. En hoewel het er nog niet zo veel waren, vielen ze wel erg op in mijn donkerbruine haar. Mijn eerste reflex was: eruit trekken. Toen dat niet meer kon: kleuren. In elk geval: verhullen. Maar waarom eigenlijk? Waarom is grijs haar bij vrouwen nog steeds ‘een dingetje’?

Het leek me een goed uitgangspunt voor een thema. In (buitenlandse) media wordt er veel over geschreven: vrouwen die er bewust voor kiezen om hun grijze haar te omarmen in plaats van te verhullen. Dat zijn niet alleen actrices en modellen van een zekere leeftijd, maar ook veertigers die al op hun twintigste grijs werden, zoals VOGUE journalist Sarah Harris. Dat ‘omarmen’ gaat overigens niet altijd zonder slag of stoot. Ik las een blog van beautyjournalist Sali Hughes, die allergisch bleek voor PPD en PTD. Toch had ze jarenlang naar alternatieven gezocht om maar niet haar ‘silver shades’ te hoeven laten zien. Toen ze haar beautycollega’s vertelde dat ze voor grijs wilde kiezen, werd er met ontzetting gereageerd. Was ze dan niet bang om er oud uit te zien? En om haar werk als beautyjournalist te verliezen?

“Het zijn vaak vrouwen die elkaar de maat nemen”, erkent ook Judith de Ridder van Colourlab, die ik over dit onderwerp interviewde. “Ze houden op deze manier zelf de dubbele standaard in stand.” Ook kappers staan niet altijd te springen om het grijswordingstraject te stimuleren. “Als ondernemer denk je al snel: hoe ga ik het verlies aan kleuromzet goedmaken?”, aldus Bert de Zeeuw. Vooral door eerlijk advies te geven, vindt Francis Schroembges. “Stel meerdere kleuropties voor, waaruit de klant kan kiezen.” Of specialiseer je erin, zoals de Amerikaan Jack Martin deed. Hij heeft meer dan een half miljoen volgers op Instagram, geeft celebrity’s ‘grey hair transformations’ en won daarmee de Hot Shot Color Transformation award. 

“Het zijn vaak vrouwen die elkaar de maat nemen”

Misschien moeten we stoppen er zo’n ding van te maken en diversiteit omarmen. “Grey is a hair colour, not a personality trait”, vindt ook Sali Hughes. Waar het om gaat, is dat je als vrouw wat te kiezen hebt in de salon: of je er nu klaar voor bent om je silver shades te omarmen en te verfraaien of niet.


ANOUK OUDKERK POOL

Editor in Chief

Haar: Amy Gaudet | Fotografie: Andrew O’Toole

Editorial NovMeer blogs