Als je nergens voor val je voor alles

Home » News » Bianca van Zwieten: “IN MIJN WERK KIES IK BIJNA ALTIJD VOOR STRUCTUUR”
BiancaVanZwieten2022

Bianca van Zwieten: “IN MIJN WERK KIES IK BIJNA ALTIJD VOOR STRUCTUUR”

In de We Love Curls Guide vertellen zes deelnemers van de Coiffure Award over hun liefde voor alle typen krullend haar. Een daarvan is Bianca van Zwieten. In mei won ze een Coiffure Award in de damescategorie met een collectie die draaide om sterke en futuristische karakters. In haar werk is krul inmiddels een belangrijke constante. “Mijn volledige pubertijd en twintiger jaren had ik een onhandelbare bos krullen. Het ging zo vaak mis bij verschillende kappers, dat ik al vroeg mijn eigen onderzoek ben gaan doen.”

IN JE WINNENDE DAMESCOLLECTIE LAAT JE VERSCHILLENDE HAARTYPES ZIEN, OOK STERK KRULLEND HAAR. WAAROM WAS DIE DIVERSITEIT VOOR JOU BELANGRIJK?
“Iedere haarstructuur heeft zijn eigen mogelijkheden en limieten. Om bepaalde vormen en dieptes te bereiken in de kapsels, kun je een krullende of sterk krullende haarstructuur nodig hebben. In mijn werk is vorm, silhouet en contrast van het kapsel heel erg belangrijk en daarom kies ik bijna altijd voor structuur.”

HOE HEB JE ALS KAPPER GELEERD OM MET DE VERSCHILLENDE KRULTYPES TE WERKEN?
“Op het gebied van sterk krullend haar en kroeshaar heb ik qua styling heel veel geleerd van mijn werk tijdens de Fashion Weeks in Parijs en Milaan. Ik heb verschillende Lead Hairstylists (zoals Guido Palau en Eugene Souleiman) geassisteerd, die goed met dit haartype om kunnen gaan.

Met de andere krultypes had ik al ervaring, omdat ik ongeveer mijn volledige pubertijd en twintiger jaren een onhandelbare bos krullen had. Het ging zo vaak mis bij verschillende kappers, dat ik al vroeg mijn eigen onderzoek ben gaan doen. Zo ben ik mijn manier van krullen knippen en stylen gaan ontwikkelen. Ondertussen weet ik veel van textuur en structuur, en is dat ook een rode draad in mijn werk geworden.”

WAT ZIJN WAT JOU BETREFT BELANGRIJKE DO’S EN DON’TS BIJ HET VERZORGEN, KNIPPEN EN STYLEN?
“Krullen knippen op nat haar is wat mij betreft een enorme don’t. De vorm en het silhouet van een kapsel met krul zie je het beste op droog haar en het is het beste om dan de vorm te bepalen. En bij het hanteren van de diffuser: blijf blazen tot de krul helemaal droog is! Vaak denken klanten – maar ook stylisten – dat het beter is voor de krul om ’m nog een beetje vochtig te laten, maar daar wordt het uiteindelijk juist pluizig van.”

HOE IS DE LOOK OP DE FOTO TOT STAND GEKOMEN?

“Het thema van deze collectie is Post Apocalyptic. En het vrouwbeeld dat ik wilde neerzetten, draaide om sterke en futuristische karakters. Voor dit specifieke beeld was de inspiratie glamrock en punk van eind jaren 70. Daarom is de vorm in twee hanenkammen gemaakt en de kleuren van de look zijn geïnspireerd op Ziggy Stardust. De sterk krullende textuur heb ik gekozen, omdat het goed bij het model past. Het werkte ook heerlijk bij het maken van de vormen van deze look.”

HOE KIJK JIJ NAAR DE TRENDS VOOR GEKRULD HAAR?

“Op het gebied van krullen zie je een steeds sterkere verandering naar meer en meer textuur (lees: het mag weer pluizen). De natuurlijke structuur en textuur worden omarmd en gevierd. Dat is geweldig om te zien! Ik vind dat heel inspirerend en het geeft op creatief gebied zoveel meer mogelijkheden, dan dat alles maar glanzend en steil moet.”

WIE IS VOOR JOU EEN INSPIRATIEBRON OP HET GEBIED VAN GEKRULD HAAR?
“Haarstylisten Jawara en Nikki Nelms. Zij zijn echt gespecialiseerd in krullen en kroeshaar en gaan daar megacreatief mee om.”

WAT IS JOUW GOUDEN TIP?

“Ontwikkel je op het gebied van krullen en textuur en laat je inspireren door specialisten. Bij de nieuwe generaties klanten zijn krullen, mixed hair en kroeshaar niet meer weg te denken. Be prepared!”

Haar: Bianca van Zwieten, Fotografie: Chris Philippo

BiancaVanZwieten2022