Als je nergens voor val je voor alles

Home » Blog » Blog Anouk Oudkerk Pool: New Directions
Anouk
Hier Kan een subtitle geplaatst worden.

Blog Anouk Oudkerk Pool: New Directions

Beperkingen maken creatief. “Als je terugdenkt aan perioden van crises in het verleden, dan werden die altijd opgevolgd door momenten van creativiteit”, aldus Nicolas Ghesquière, de hoofdontwerper van Louis Vuitton, in Vogue.

Dat klinkt natuurlijk hoopvol, maar hoe werkt dat in de praktijk? Soms vragen beperkingen om radicale keuzes, zoals in het persoonlijke verhaal van de Belgische topkapper Pascal van Loenhout. In zijn nieuwe boetieksalon ligt de focus volledig op ‘de snit’. “Ik doe nu wat ik altijd al het liefst heb gedaan, en dat is knippen”, aldus Van Loenhout, die met zijn salon een geheel nieuwe weg is ingeslagen.

Ook bij de Amsterdam Fashion Week, die plaatsvond in september, zorgden beperkingen – strenge coronaregels – tot een ongekend creatieve invulling van het showprogramma. De catwalks maakten plaats voor museumzalen, trappen van Eye of de dansvloer van Paradiso. De sfeer was anders, “iedereen had door dat het bijzonder was, deze editie”, blikt chef de cabine Bianca van Zwieten terug in het backstage report elders in het blad. Maar gek genoeg gaf die nieuwe opzet ook iets extra’s aan de mode die geshowd werd.

In Amsterdam gingen de shows nog gewoon door, maar bij de modeweken in Parijs, Milaan en New York werd een deel van het programma gestreamd. Was dat erg? Nee, want het leidde tot nieuwe mogelijkheden, zoals bij Prada. In de digitale showroom konden gasten in hun eigen tempo de nieuwe collectie bekijken; van dichtbij en tot in detail.

Dat het ook in onze industrie tot vernieuwende concepten kan leiden, bewees RESET van X-presion. Het digitale event – een ode aan 15 jaar samenwerking van het Spaanse collectief – kan het best samengevat worden als één lange trip waarin muziek, ‘active meditation’, fashion en haar samenkwamen. Met slechts een koptelefoon en een beeldscherm was je verbonden met 20.000 andere haarfanaten over de hele wereld.

Zo bezien staan ons vast nog mooie, nieuwe initiatieven te wachten, die de wereld en ons vak samenbrengen. Ik kan niet wachten om te zien waar die nieuwe wegen toe leiden.

Anouk Oudkerk Pool

De nieuwe editie van Coiffure is nu uit! Nieuwsgierig geworden? Lees een selectie in het digitale magazine.

AnoukMeer blogs