L'ANZA Trendcollectie 24, Band on tour: retro meets 2024

Home » Blog » Dominic Vleer: Naturelle schoonheid

Dominic Vleer: Naturelle schoonheid

na·tu·rel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1 met zijn natuurlijke kleur of samenstelling

2 natuurlijk, ongekunsteld

Puur, ongekunsteld, zoals het oorspronkelijk is zonder het beter of mooier te laten lijken. Dit zijn de definities die naar voren komen, als ik het woord ‘naturel’ opzoek. Ik zoek de betekenis van woorden vaak op, het is een leuke manier om achter de essentie te komen. Meestal roept dit direct allerlei gedachtes bij mij op, en in dit geval een idee voor mijn nieuwe blog. 

Oorsprong van het vak
Ik wil steeds meer naturel, mijn klanten willen steeds meer naturel. Maar wat is het, en kunnen we dit eigenlijk nog wel? 

Zijn wij kappers vandaag de dag nog bezig met de oorsprong of beter gezegd de essentie van ons vak? Wat is de oorsprong van ons vak eigenlijk en wat wordt er van ons verwacht door de veranderende economie en behoeften van onze klanten?


Goed gevoel
In mijn beleving is de essentie van ons vak mensen een goed gevoel geven, het haar in het juiste model knippen en/of kleuren wat past bij de gelaatsvorm, kleur van de huid, het karakter van de klant en hetgeen dat hij/zij wil uitstralen. De kapper geeft naast een passende look ook een goed gevoel, is een steun en toeverlaat (af en toe bijna een psycholoog). Dit zijn heel wat ingrediënten die een kapper nodig heeft om de essentie van zijn/haar vak uit te voeren. Toch slagen wij er iedere keer weer in. Dit komt doordat veel kappers met beide benen op de grond staan, een nuchtere kijk op de wereld hebben en echte mensenmensen zijn. 


Reflecteren
Externe factoren vragen om een constante verandering in ons vak, zoals de telkens veranderende economie en de wisselende behoeften van onze klanten. Het is daarom erg belangrijk om af en toe te reflecteren en je bewust te zijn van wat het kappersvak nou inhoud voor jou. 

Ik reflecteer meestal na een vakantie of verlof waarin ik net iets meer afstand heb kunnen nemen van mijn werk. Dan kijk ik terug op de periode ervoor: wat ging er goed, wat kan beter en waar liggen voor mij de uitdagingen en kansen? Hoe kan ik mijn vak uit blijven oefenen zonder dat het te ver van mij af gaat staan? Ik zeg vaak het is werk, maar het moet niet als werk voelen. Zo kom ik terug bij de essentie waarom ik kapper ben geworden en hoe ik hier mijn eigen creatieve invulling aangeef. Wat is dat dan?

“Daag jezelf uit om te gaan kijken waar voor jou mogelijkheden liggen om dicht bij de oorsprong van het ambacht kapper te blijven”


Vol passie en energie
Voor mij betekent dit met een flinke dosis energie en vol passie mijn ideeën vertalen naar commercieel toepasbare salonbehandelingen. Ik handel steeds bewuster en kijk met een kritisch oog naar wat ik echt leuk vind om te doen en wat niet. Zo maak ik keuzes waarmee ik telkens een stap verder kom. Een voorbeeld. Ik ben een echte colorist en besloot onlangs geen nieuwe knipklanten meer aan te nemen. Ik neem alleen nog klanten aan die zowel geknipt als gekleurd willen worden. Ik wil mijzelf namelijk steeds meer gaan onderscheiden als colorist. Ik kies dan ook bewust voor een strategie die past bij mijn behoeften en toekomstvisie. Dit is maar een voorbeeld en kan wellicht voor jou een hele andere invulling zijn. 

Flexibiliteit en veerkracht

De tijd waarin wij op dit moment verkeren, vraagt veel flexibiliteit en veerkracht van ons allemaal. Denk maar aan de constant veranderende coronamaatregelen, de klimaatveranderingen en ons niet al te beste steentje dat we bijdragen aan het milieu. Daag jezelf dan ook uit om de komende periode eens te gaan kijken waar voor jou de mogelijkheden/kansen liggen om dicht bij de oorsprong van het ambacht kapper te blijven. 

Neem afscheid van behandelingen, diensten en/of producten die je nu aanbiedt, die niet meer bij jouw salon of identiteit passen. Maak bewustere en verstandige keuzes die ervoor zorgen dat je in jouw kracht komt, met beide benen op de grond. Hoe natuurlijker jij jouw pad gaat volgen, echt vanuit je gevoel wat wel en niet goed voelt, hoe meer er op jouw pad komt dat voor jou bestemd is. Meer blogs