Als je nergens voor val je voor alles

Home » Business » “EEN MENS AN SICH HEEFT AL SCHOONHEID” (Adri van Lieshout over duurzaam ondernemen)
CAJuliette20

“EEN MENS AN SICH HEEFT AL SCHOONHEID” (Adri van Lieshout over duurzaam ondernemen)

NATURAL BEAUTY: WE LEZEN ER VEEL OVER MAAR WAT IS HET EIGENLIJK? HOE BEÏNVLOEDT JE KIJK OP SCHOONHEID DE MANIER WAAROP JE JE SALON RUNT? ADRI VAN LIESHOUT IS KAPPER EN EIGENAAR VAN CHRISTIAAN LIFESTYLE SALON & SPA IN ROTTERDAM EN ONDERNEEMT AL DECENNIA ZO DUURZAAM MOGELIJK. “ELK MENS HEEFT ZIJN EIGEN SCHOONHEID EN AUTHENTICITEIT.”

“Mijn liefde voor de natuur is begonnen bij mijn opa, die een verantwoorde boerderij in Brabant had. Daar, op het bankje voor het huis, leerde ik van hem over de natuur en de vogels. Vooral over de merels, die – als je goed luistert – ‘vertellen’ wat voor weer het wordt. In de jaren 70, ik werkte toen net als kapper, woonde ik bij een hospita die natuurfotograaf was. Hij maakte foto’s voor Natuurmonumenten en ook dat vond ik erg boeiend.

Mijn liefde voor de natuur begon terug te komen in mijn werk als kapper. Met Christiaan deelde ik het idee dat veel wassen helemaal niet goed is voor het haar. Ik ging experimenteren met henna en natuurlijke ingrediënten om het haar te kleuren. Ik kocht een goedkope rode wijn in de supermarkt en kookte dat mee met henna om een dieprode kleur voor het haar te creëren. Gelukkig kwamen er gaandeweg professionele, natuurlijke haarproducten op de markt. Met Horst Rechelbacher, de oprichter van Aveda, had ik een enorme klik. Hij kwam oorspronkelijk uit Oostenrijk en ik wandelde daar graag in de bergen. Dat schepte een band.


De natuur is imposant. Het bezit een enorme kracht en schoonheid, maar dat is niet het enige wat mij erin aantrekt. Ook de verscheidenheid is prachtig. Geen enkele bloem is hetzelfde. En datzelfde geldt natuurlijk voor mensen. Dat is waar het bij mij om gaat bij natuurlijke schoonheid. Het gaat om recht doen aan die verscheidenheid, aan de persoon die erachter zit, aan hoe die is. In de praktijk betekent dat: afstappen van automatismen en nadenken over waarom je iets doet. Dat betekent dus ook oog hebben voor je klanten. We plannen in de salon echt tijd in voor het voorgesprek. We gaan voor de klant zitten, oog in oog met elkaar. Het haar speelt dan even geen rol; je spreekt elkaar van mens tot mens. Dan komt vanzelf de wens naar voren.

“Natuurlijke schoonheid betekent: zo weinig mogelijk toevoegen”


In mijn visie op haar is de natuur het sterkste element. Elke actie geeft reactie. Hoe meer product je gebruikt, hoe meer het gaat tegenwerken. Ik leer mijn klanten dat ze hun haar niet zo vaak moeten wassen en dat als ze het doen, dan het liefst met heel weinig shampoo. Een dubbeltje is al genoeg. Dat heeft mijn productverkoop nooit in de weg gestaan. Sterker nog: die is hoger dan gemiddeld. Ik werk met goede producten. Met een goede knipbeurt en een goede shampoo heeft het haar verder niet zoveel nodig. Mijn klanten vertrouwen mij, omdat ik ze nooit iets aansmeer.


Natuurlijke schoonheid betekent ook: zo weinig mogelijk toevoegen. Als je kleurt, doe je het alleen daar waar het nodig is. Bij een ‘regrow’-behandeling kleur ik alleen de aanzet, en niet elke keer de lengtes. Dat doen we maar één keer per jaar, het liefst na de zomer, om de lengtes en punten te sparen. En we vertellen dat grijs haar ook heel mooi kan zijn. Met een combinatie van permanente en demi-permanente accenten kun je het eventueel verfraaien, zonder dat je last van uitgroei hebt. In mijn visie heeft de mens an sich al schoonheid. Als kapper kun je alleen iets toevoegen.”

Tekst: Anouk Oudkerk Pool

Haar: Juliette den Ouden | Fotografie: Michelle van Dijk

CAJuliette20