Als je nergens voor val je voor alles

Home » Business » “GA DUURZAAM ONDERNEMEN DOOR HET SALONAFVAL TE SCHEIDEN” (Rosita Klaver)

“GA DUURZAAM ONDERNEMEN DOOR HET SALONAFVAL TE SCHEIDEN” (Rosita Klaver)

IN DEZE RUBRIEK VERTELT EEN EXPERT OF AMBASSADEUR VAN L’ORÉAL PROFESSIONELE PRODUCTEN HOE ONTWIKKELINGEN IN DE HAARINDUSTRIE WORDEN VERTAALD NAAR PRODUCTEN, SERVICES EN RETAILCONCEPTEN WAAR DE KAPPER WAT AAN HEEFT. ROSITA KLAVER IS BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER BIJ L’ORÉAL PROFESSIONELE PRODUCTEN. ZE VERTELT HOE JE ALS KAPPER EEN BIJDRAGE KUNT LEVEREN AAN HET MILIEU DOOR HET AFVAL TE SCHEIDEN EN TE RECYCLEN.

“Er is iets aan de hand met onze aarde. Dat weet inmiddels iedereen. Het klimaat verandert en grondstoffen raken op. Met het Hairstylist for the Future-programma biedt L’Oréal oplossingen, waarmee salons duurzaam kunnen ondernemen. Een van de pijlers waar wij ons in dit programma op richten, is ‘salon waste’. Afval uit de salon kan namelijk heel goed hergebruikt worden, er bestond alleen nog geen goed systeem voor. Tot nu!
Op het gebied van salonafval werken we sinds oktober samen met Green Circle Salons Benelux, een organisatie die al ruim tien jaar succesvol actief is in de Verenigde Staten en Canada. Een gemiddelde salon produceert 300 tot 400 kilo afval per jaar. Hoe mooi zou het zijn als alle verftubes, verfresten, folies en haar gescheiden ingezameld kunnen worden en je als ondernemer zo mee kunt werken aan een groenere planeet? Dit is vanaf januari 2023 mogelijk voor alle salons in Nederland en België.
Wie meedoet, zamelt de verschillende afvalstromen in biologisch afbreekbare zakken in, die – wanneer ze vol zijn – in een verzameldoos door UPS opgehaald worden. Om iedereen zijn steentje bij te laten dragen, betaalt de consument per kappersbeurt een ecologische bijdrage van 1 of 2 euro. Uit ervaring weet Green Circle Salons dat nagenoeg geen enkele klant hier moeite mee heeft. En natuurlijk al helemaal niet als je uitlegt waar het geld voor bestemd is!
Het haar kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo heeft het een enorme absorptiekracht en kunnen er strengen van gemaakt worden die bij olierampen het vuile materiaal in zee opzuigen. Daarnaast kan haar bijvoorbeeld als meststof of in bouwmaterialen worden toegepast. De folies en verftubes gaan naar een metaalrecycler. Verfresten, die normaliter door de wasbak gaan, worden verwerkt als waste-to-energy. Uiteraard hopen we dat zoveel mogelijk salons zich aansluiten bij Green Circle Salons. Hoe meer, hoe beter voor het milieu. Veel kappers houden zich al bezig met duurzaam ondernemen en nu kunnen ze daarin nog een flinke stap maken. Uiteindelijk hopen we natuurlijk ook dat de consument bewust gaat kiezen voor een duurzame salon.”

Rosita Klaver