Als je nergens voor val je voor alles

Home » News » Monique van Baal: “IK WILDE SCHOONHEID CONSERVEREN IN IJS”

Monique van Baal: “IK WILDE SCHOONHEID CONSERVEREN IN IJS”

Ze moet er nog wel aan wennen: de voormalige nummer twee is nu nummer één in de categorie avant garde. Monique van Baal, eigenaar van Hairdesign d’Arcade in Zeist, ontving haar award half juli uit handen van de Coiffure Award organisatie. “Ik vind het een hele eer, maar het voelt een beetje onwerkelijk.” Gepassioneerd vertelt ze over hoe ze haar spectaculaire frozen collectie heeft opgebouwd. “Mijn doel was schoonheid als kunstvorm te laten zien.”

HOE BEN JE IN HET KAPPERSVAK TERECHTGEKOMEN. WAS HET IETS DAT JE ALTIJD AL WILDE? 

“Nee, ik wist lange tijd niet wat ik later wilde worden. Ik begon op het vwo en ben na een jaar havo gaan doen. Mijn nicht en tante waren kapster en het kappersvak lonkte, maar dat werd op school eigenlijk afgeraden. Mijn decaan zag me liever studeren. Ik ben een keer meegegaan als model en ik weet nog dat ik gegrepen werd door de geuren en de potjes met producten. Het werd dus toch een kappersopleiding en ik ben vrij jong het vak ingegaan.”

JE DOET AL BEST LANG MEE AAN DE COIFFURE AWARD. WAAROM BEN JE DAT GAAN DOEN?

“Na een jaar of twaalf in een salon te hebben gewerkt, wilde ik mezelf verder ontwikkelen. Ik heb een eigen salon geopend en ben een visagie-opleiding gaan doen. Dat vond zo leuk, dat ik ook het vervolg daarop ben gaan volgen. Daar hoorde fotoshoots bij en zo heb ik gaandeweg mijn eigen stijl en visie ontwikkeld. Het totaalbeeld is daarin voor mij heel belangrijk. Het haar moet echt bij iemand passen.””

JE HEBT DE AFGELOPEN JAREN MEEGEDAAN IN VERSCHILLENDE CATEGORIEËN. WAT TREKT JOU ZO AAN AAN AVANT-GARDE? “Het out of the box kunnen werken. Ook in de andere categorieën kan ik mijn creativiteit kwijt, maar hierbij kan ik vrijer en kunstzinniger werken. Ik vind avant- garde prachtig, het is anders dan anders. Ik zie het als een kunstvorm, waarbij ik nog beter mijn liefde voor fashion, couture, kunst en haar met elkaar kan combineren.”

HOE BEN JE OP HET IDEE VOOR JE WINNENDE COLLECTIE FROZEN GEKOMEN?
“Door de coronapandemie kwam de samenleving echt tot stilstand, alles ‘bevroor’ als het ware. Dat deed me denken aan het proces van bevriezen. De laagjes over het gras en de takken van bomen: de schoonheid van de natuur wordt geconserveerd in ijs. Ik wilde haarstyling en ijsvormen samenbrengen en schoonheid als kunstvorm laten zien.”

MET WELKE MATERIALEN HEB JE GEWERKT?
“Dat was een hele zoektocht en al snel kwam ik op epoxy uit. Een moeilijk en tijdrovend materiaal: het bestaat uit twee componenten die op de millimeter nauwkeurig gemengd moeten worden. Vervolgens moet je het laten uitharden en het werk met mallen laag voor laag opbouwen. Ik heb weleens ’s nachts de wekker gezet om een nieuwe laag aan te brengen. Het mag niet te hard en niet te zacht zijn en voor sommige looks had ik zeven tot acht lagen nodig. Uiteindelijk heb ik zo drie looks gemaakt, maar het bleek te tijdrovend. Voor de vierde look heb ik met plastic gewerkt en de losse onderdelen – met stukjes epoxy – aan elkaar genaaid en gelijmd. Op deze manier kon ik het werk ook laten doorlopen in de styling, waardoor mode en haar nog meer samenkwamen.”

WAT IS JOUW TIP VOOR KAPPERS DIE WILLEN MEEDOEN AAN DE COIFFURE AWARD? “Oriënteer je breed: kijk niet alleen naar haar en wat daarin gebeurt, maar kijk verder, naar mode, naar kunst. Ik ga graag naar musea, overal zie ik wel wat in. Zoek het eens in andere dingen, durf anders te zijn en te doen. Ik heb na al die jaren van meedoen aan de Coiffure Award en niets winnen ook weleens gedacht: misschien moet ik ander werk maken, iets wat meer in de smaak van de jury valt. Maar gelukkig heb ik vastgehouden aan mijn eigen stijl en visie. Die komt recht uit mijn hart en uiteindelijk betaalt zich dat ook uit.”

BIG SHOT WINNAAR

In augustus ontving Monique van Baal voor dezelfde serie de Big Shot Award voor Avant-garde Collection International. “Dat was voor mij een hele eer. Dat je meedoet met de grootste haarstylisten van de wereld: dat vind ik echt heel leuk. Maar ook dat ik de prijs kreeg uit handen van Antoinette Beenders. Voor mij voelt dat echt als erkenning van mijn werk.”

Ook meedoen aan de Coiffure Award? Je kunt je nu opgeven voor de editie van 2023.