Als je nergens voor val je voor alles

Home » News » Interview met Jos van Asten (Avanti Kappers): “ALLEEN MOOI IS NIET INTERESSANT” 
JosvanAsten

Interview met Jos van Asten (Avanti Kappers): “ALLEEN MOOI IS NIET INTERESSANT” 

De tijd dat mannenhaar alleen maar kort kan zijn, is definitief voorbij. Maar hoe speel je in op de toegenomen diversiteit – in textuur, in coupe, in lengte én in kleur? Jos van Asten, die vorig jaar genomineerd was met zijn herencollectie, deelt zijn visie op schoonheid bij mannen. 

Mannenhaar

“Tweederde van de klanten die ik in de salon krijg, is vrouw. Toch doe ik al een aantal jaren mee met de herencategorie bij de Coiffure Award. Dat lijkt misschien gek, maar ik denk dat het komt door de relaxte sfeer op de set. Ik heb eerder geassisteerd bij Arjan Bevers en daar viel het verschil me ook al op. Ik moet natuurlijk voorzichtig zijn met wat ik zeg, want ik wil de dames niet in een kwaad daglicht stellen. Maar laat ik zeggen dat de mannen minder veeleisend zijn om mee te werken. De modellen zijn nieuwsgieriger naar het haar dat je wilt maken, ze vinden het al snel best, en ze staan meer open voor iets anders. Dat werkt makkelijker.”

Concept

“Voor de shoot maak ik een moodboard waarin alles terugkomt wat ik interessant vind; van het type modellen en de haarstructuren tot de fotografie en de styling. Ik heb net als Arjan de fotovakschool gedaan en ik bemoei me sterk met de belichting en de stijl van fotograferen. Ik heb me voor mijn serie in 2023 vooral laten inspireren door het beeld op de catwalks. Op de een of andere manier werkt het bij mij goed als ik begin met de styling. Ik doe die zelf, en van daaruit heb ik al snel een beeld en een richting voor het haar.” 

Schoonheid

“Wat voor mij belangrijk is, is dat een man gewoon man moet zijn. Ik houd in mijn collecties niet van veel visagie, veel productgebruik of van heftig gekleurd haar. Ik werk met wat ik heb. De structuur van het haar en het gezicht van het model vormen het uitgangspunt. Mooi alleen vind ik niet interessant. Een foto moet je pakken. Een lichte afwijking in het gezicht maakt een beeld interessanter, daar blijf je langer naar kijken.”

Looks

“Ik boek de modellen vanwege hun uitstraling en haarstructuur, maar het blijft altijd afwachten hoe ze op de set verschijnen. Het haar blijkt dan opeens veel korter of het is opgelicht, je moet flexibel zijn. Het model met het krullende haar heb ik niet gekleurd, het haar was door de zon opgelicht. Door meer krul en textuur in het haar aan te brengen, komen de natuurlijke highlights beter tot hun recht. Ik heb de zwaarte in het haar eruit gehaald en met een zoutspray meer volume en textuur aangebracht. Hij kwam binnen met een slag en was zelf ook verbaasd dat zijn haar zo mooi kon krullen.”

“MODELLEN WORDEN STEEDS MEER GECAST VANWEGE HUN UNIEKE UITSTRALING” (Jos van Asten)

Signatuur

“Ik vind het lastig om te zeggen wat mijn stijl is, mijn werk is zo divers, het gaat alle kanten op. Dat moet ook, vind ik. Je wilt als kapper geen ‘one trick pony’ zijn. Als ik dan iets moet noemen, is het het overleg met de klant dat ik ontzettend belangrijk vind. Een man moet zich lekker voelen met zijn haar en zichzelf kunnen zijn.”

Ontwikkelingen voor 2024

“Diversiteit blijft een belangrijk thema. Mannen ontdekken steeds meer de mogelijkheden met hun haar, en vinden het leuk om met hun individualiteit te spelen. Op de catwalks zie je dat ook: modellen worden gecast vanwege hun unieke uitstraling. In de salon verwacht ik dat de verzorging van mannenhaar belangrijker gaat worden. Nu mannen het haar langer dragen en hun natuurlijke textuur willen benadrukken, kan dat ook eigenlijk niet anders. Een crème op het gezicht vinden ze zo langzamerhand normaal, nu nog een professionele verzorger voor het haar.”

Haar: Jos van Asten | Fotografie: Arjan Bevers

Dit is een interview uit de special Ode aan de Man. Het complete verhaal vind je in Coiffure 1-2024.

JosvanAsten