L'ANZA Trendcollectie 24, Band on tour: retro meets 2024

Home » News » Kijktip: Matlas in Fotomuseum Den Haag
Matlas

Kijktip: Matlas in Fotomuseum Den Haag

Eindelijk is ‘ie dan te zien: Matlas in Fotomuseum Den Haag. Deze ode aan de Haagse mat is tot en met december 2021 te bekijken in de lounge van het museum. 

In Coiffure 2 schreven we al over de tentoonstelling en het bijpassende boek. Door corona en de sluiting van de musea was de release uitgesteld. 

Sinds 2011 werken de fotografen Daniel Heikens en Rein Langeveld met vormgever Joost Nijhuis aan een project over ‘de Haagse mat’. Het vastleggen van mannen met dit iconische Haagse kapsel begon als een hobby, maar liep al snel uit de hand. 

De tentoonstelling is een eerbetoon aan een tegencultuur, die lak heeft aan mode en conventies en die niet bang is om tegen de stroom in te gaan. “Dat vind ik eigenlijk ontzettend dapper”, aldus fotograaf Rein Langeveld. “We moeten individualiteit koesteren, in plaats van erop neerkijken. In een tijd waarin veel mensen zich conformeren naar een bepaalde norm, en er ongeveer hetzelfde uitzien, en kun je met haar echt nog iets zeggen.”

Het boek, dat de vorm heeft van een atlas – oftewel de Matlas – loopt volgens de andere fotograaf, Daniel Heikens, als een trein. “De reacties zijn heel goed. Boekhandel Paagman, een begrip in Den Haag, heeft er zelfs een etalage aan gewijd.” Het boek is ook te bestellen via Matlas.nl

Matlas