Als je nergens voor val je voor alles

Home » News » Kirsten Alacali, Blur Hairstudio: “Je kunt in dit prachtige vak tot grote hoogten stijgen”

Kirsten Alacali, Blur Hairstudio: “Je kunt in dit prachtige vak tot grote hoogten stijgen”

De afgelopen jaren stond ze meerdere malen op het podium van de Coiffure Award. Kirsten Alacali won samen met haar man Hakan in totaal elf Coiffure Awards, waarvan drie zelf als Haircolor Technician of the Year. Dit jaar zit ze voor het eerst zelf in de jury.

“Het is bijna niet in woorden uit te drukken wat het betekent om een Coiffure Award te winnen. Niet alleen zakelijk, voor je kapsalon, maar ook voor jou als kapper persoonlijk. Het geeft zelfvertrouwen, de drive om je grenzen nóg verder te verleggen, inspiratie… het is van onschatbare waarde.

Trouwens, en dat wil ik graag benadrukken, dit gebeurt al bij deelname. Ik zou alle kappers dan ook op het hart willen drukken de sprong gewoon eens te wagen. Je hebt niets te verliezen, alleen maar te winnen, ook als je geen award in de wacht sleept. Je wint kennis en ervaring, en je leert jezelf als kapper beter kennen door je mee te laten slepen in het superinspirerende proces van deelname. 

Ik heb van elke keer genoten. Mijn man Hakan en ik hebben uiteindelijk samen elf maal op het podium mogen staan. Driemaal daarvan werd ik Haircolor Technician of the Year. Je zou denken dat het went, maar nee. De laatste keer was net zo’n eer als de eerste. Ik dacht dan even terug aan hoe ik ben begonnen en waartoe ik mijzelf heb ontwikkeld. Dat maakte me alle keren trots en vereerd. 

Als jonge kapster kreeg ik kriebels in mijn buik als de woorden ‘Coiffure Award’ alleen al vielen. ‘Zou ik er ooit eentje winnen?’, vroeg ik me af. Het zijn de Oscars van de kapperswereld, een magische droom. En kijk mij nu. Als kroon op mijn werk mocht ik dit jaar plaatsnemen in de jury. Wat een eer.

Maar ook: wat pittig! Dat komt doordat je je als geen ander realiseert wat het betekent voor een deelnemer om zijn ziel en zaligheid te tonen in de collectie. Daarnaast moet je als jurylid professioneel omgaan met je eigen stijl en smaak. Die mogen best een rol spelen, je bent niet voor niets gevraagd als jurylid, maar je moet natuurlijk ook openstaan voor andere invalshoeken. 

Ik denk dat dat me is gelukt. Ik heb in mijn beoordeling vooral op originaliteit en ontwikkeling gelet. Gaat het een stapje verder? Is het verrassend en prikkelend? Ik vond het ontzettend leuk om te mogen doen. Wat loopt er veel talent rond en wat kleuren zij, letterlijk en figuurlijk, de wereld een beetje mooier. 

Dat laatste meen ik echt. Eerlijk gezegd zag ik het, voordat ik zelf in het kappersvak terechtkwam, als een basic beroep. Niks mis mee, er is altijd wel werk in en dan heb je in elk geval ergens een papiertje voor. Met die overweging besloot ik de kappersopleiding te doen. Pas later, toen ik mijn man Hakan ontmoette en we ons samen ontwikkelden in vakmanschap en creativiteit, ontstond mijn échte passie voor het vak. Toen ontdekte ik dat het niet alleen maar een basisvaardigheid is. Je kan in dit prachtige vak tot grote hoogten stijgen, mensen gelukkig maken, hun persoonlijkheid tot uiting brengen, de tijdgeest vertalen, creatief zijn en de wereld mooier maken.”

Lees het hele interview met Kirsten in de nieuwe editie van Coiffure.

Haar: Kirsten Alacali

Fotografie: Ivo de Kok