Nee, opgelucht was Nico Niessink van Ministry of Beauty niet, toen hij hoorde dat het kabinet met extra geld en extra steunmaatregelen voor ondernemers kwam. “Ik weet dat je mooie beloften altijd met een korrel zout moet nemen.” Met zijn podcast van de Telegraaf en een paginagrote advertentie zocht hij anderhalve week geleden aandacht voor de schrijnende situatie bij kappers. “Kapsalons vallen nog steeds tussen wal en schip bij de tegemoetkomingen.”
“De hele actie in de Telegraaf komt voort uit een bepaalde onmacht”, blikt Nico terug. “Iedereen denkt dat er voldoende steun is voor alle ondernemingen om door de crisis te komen. In de praktijk is dit echter niet het geval. Kapsalons vallen vaak tussen wal en schip bij de tegemoetkomingen. Wat iedereen schijnt te vergeten, is dat een ondernemer met een eenmanszaak of VOF leeft van de winst. Er is geen omzet, dus geen winst en geen inkomen. Er wordt al ingeteerd op het vermogen door de betaling van 100% aan salarissen en vaste kosten, maar tegenover het eigen inkomen staat helemaal niets. Ook niet bij een DGA. En op dat inkomen zijn wel verplichtingen aangegaan zoals hypotheken.”
Als directeur van Ministry of Beauty bedient hij een breed deel van de hairbizz en wordt hij regelmatig geconfronteerd met ondernemingen die “op de bodem van hun schatkist zitten”. “Ze moeten geld lenen van familie om persoonlijk niet failliet te gaan. Dat betekent huis en haard verkopen, de bijstand en schuldsanering in en daarna een aantal jaren met een BKR-registratie blijven zitten. Wij vinden dit onterecht. Er zou een tegemoetkoming moeten komen voor ondernemersloon en mocht het onverhoopt helemaal misgaan, dan moet er een grens gesteld worden dat er geen privé-faillissementen zijn. In België is dat ook goed geregeld.”
De kritiek op de beperkte steunmaatregelen wordt breed gedeeld. “In mijn podcast werd mijn stelling door de financiële journalisten van de Telegraaf bevestigd. De problemen zijn bekend bij de politiek, maar niet bij het grote publiek zodat kleine ondernemers opgeofferd kunnen worden. Uit pure frustratie hebben wij daarom besloten een steen in de vijver te gooien door een open brief gericht aan Rutte in de Telegraaf te plaatsen en de problemen duidelijk te benoemen.”
Nico Niessink hoopt dat er meer aandacht komt voor de schrijnende financiële gevolgen bij kleine zelfstandige ondernemers. “Wij blijven de media nog altijd bestoken met voorbeelden. Het zou te gek voor woorden zijn als levensvatbare ondernemers buiten hun schuld om, niet alleen zakelijk maar ook privé, de nek omgedraaid wordt. Dat in een rijk land als Nederland. Dit is de reden dat wij ons blijven inzetten voor betere ondersteuning van de beauty branche.”