Als klein jongetje had Kristof Buelens al de droom om uniek te zijn in wat hij zou gaan doen. Hij wilde het verschil gaan maken. De inmiddels 42-jarige hairstylist én rasondernemer zette dit jaar een grote stap door met zijn salon Maison BU in het Belgische Hasselt te verhuizen naar een monumentaal pand in eclectische stijl met neobarokelementen (gebouwd in 1899). Familiebedrijf J.J. Maes uit Evere leverde het interieur.

Op vijftienjarige leeftijd stond Kristof aan het begin van zijn loopbaan als kapper. “Ik heb jarenlang bewust bij verschillende zaken gewerkt om ervaring op te doen. Ik had toen al een heel sterke visie. Zo wist ik precies was ik niet wilde: chaos in de zaak en wachttijden voor de gast. Vreselijk! Ik ben van mening dat een gast juist volledig tot rust moet komen tijdens de wellnesservaring die je als kapper kan bieden.” 

Kristof Buelens:

Ik droom al 24 jaar over deze prachtige meubels”

Belevingscentrum

Bijna tien jaar later, in 2004, opende Kristof uit België zijn eigen salon. De winst die hij maakte, stopte hij continu terug in de zaak om te blijven innoveren. “Op een gegeven moment moesten we een gastenstop invoeren vanwege het succes. Dat was even kicken, maar al snel niet meer fijn. Ik wilde meer en niet stilstaan. Een belevingscentrum, of beter gezegd een ‘Maison de qualité et l’expérience’ was mijn droom. Daar waar elk zintuig geprikkeld dient te worden en de kwaliteit niet te evenaren mag zijn.” Na een lange zoektocht naar een geschikt pand en een nog langere onderhandelingsfase, kreeg Kristof begin dit jaar de sleutels in handen van zijn nieuwe salon. 

Het vinden van een geschikt interieurbedrijf was gelukkig niet zo moeilijk. “Ik voelde bij J.J. Maes het meeste vertrouwen. Daarnaast had ik al eerder een goede ervaring opgedaan met het familiebedrijf en ben ik fan van de meubels die zij verkopen. Het is gewoon een prachtige onderneming waar ik graag zaken mee doe”, legt Kristof uit. “Bij binnenkomst heerste er een – naar mijn gevoel – ietwat alternatieve sfeer. Het industriële pand en de aardige mensen dragen daaraan bij. Ik voelde me er direct helemaal thuis.”

Maison BU

Spiegelpaleis

In de nieuwe salon is heel veel te beleven. Zo is er onder meer een art lab, een brush lab, een nail lab, een facial lab en een bar te vinden. De knipstoelen in het art lab staan bijzonder opgesteld. Kristof legt uit: “Overal ter wereld zetten kappers de stoelen naast elkaar, dus dat wilde ik zeker niet. De verbinding wordt gezocht door middel van spiegels en een groot kunstwerk in het midden. De kapsels die wij creëren, zijn tevens kunstwerken. Ik vind dat die van alle kanten bezichtigd moeten kunnen worden. Daarom zie ik het art lab als een soort spiegelpaleis.”

Ook uniek is de zelf ontwikkelde formule die Maison BU hanteert sinds de opening: het membership. “Onze members kunnen upgraden naar een exclusief membership en betalen een instapprijs van 1000 euro. Dat is een bedrag waarvan toekomstige behandelingen betaald worden. Het opwaarderen van de ‘portemonnee’ is uiteraard altijd mogelijk”, legt de ondernemer uit. “Onze members krijgen veel voordelen. Zo organiseren we zes keer per jaar exclusieve events, krijgen ze meer tijd per behandeling en hebben onze members voorrang bij het maken van afspraken in de maand december. Is het elders een drukte van belang op de zaterdag, bij ons is dat de fun-dag. Op deze dag kunnen bijvoorbeeld alleen gasten met een membership ons art lab (knippen en kleuren) bezoeken.”

Kristofs jongensdroom is werkelijkheid geworden. “Dat wat ik nu heb neergezet, is nog maar het begin! Ik wil mijn merknaam uitbreiden. Het moederhuis staat nu, maar binnen vijf jaar hoop ik een aantal filialen onder dezelfde naam te openen.”

Salon: Maison BU, Havermarkt 31/33 in het Belgische Hasselt, maisonbu.be

Oppervlakte salon: 600 m2

Interieurbedrijf: J.J. Maes, jjmaes.be

Aantal werkplekken: 5 verzorgingsstoelen en 12 knipstoelen

Merk haarproducten: Balmain, Oribe en Oway
Extra: naast ‘hair’ en ‘beauty’, wilde Kristof ook ‘horeca’ integreren in zijn formule. Daarvoor werkt hij samen met 1-sterrestaurant Ogst Deli. Maison Bu verkoopt daarnaast ook heerlijke wijnen tegen inkoopprijs.

Tekst: Susanne Hellendoorn