Als je nergens voor val je voor alles

Home » Inspiration » FOTOSHOOT TIPS VAN PRO’S

FOTOSHOOT TIPS VAN PRO’S

Ze behoren tot het vaste fotoshoot team van Mark van Westerop en maakten samen vele succesvolle, prijswinnende haarmodecollecties. Visagist Angelique Stapelbroek en fotograaf Ivo de Kok vertellen wat een collectie in hun ogen succesvol maakt en hoe je je daar als kapper op kunt voorbereiden.

Jullie hebben allebei heel wat shoots op je naam staan. Met guest editor Mark van Westerop, maar ook met andere kappers. Wanneer is een haarmodecollectie wat jullie betreft geslaagd? 

Angelique: “Als een collectie een geheel is, niet een verzameling van vier losse foto’s. Wat ook belangrijk is: dat je de handtekening van de kapper erin ziet. Dat het eigen is, dat je niet een ander hebt gekopieerd.

Iedere kapper heeft zijn of haar eigen kracht, die moet je in je collectie laten zien. De een blinkt uit in natuurlijk, organisch haar, de ander is goed in vlechtwerk. Als ik denk aan de collecties die geslaagd zijn, dan klopt alles: het haar, de make-up, de styling, het model. Onderschat ook dat laatste niet. Een model is ontzettend belangrijk. Kan hij of zij weergeven wat jij in je hoofd hebt? Durf daar als kapper in te investeren.”

Ivo: “Voor mij is het een geslaagde collectie als het op alle vlakken klopt. Het mag wat mij betreft best high fashion of beauty zijn. Ik moet het gevoel hebben dat het ook zo in een Numéro geplaatst kan worden. Het moet er echt uitspringen.”

Wat is voor jullie essentieel om een geslaagde collectie te maken?

Angelique: “Het valt of staat met een goede voorbereiding, maar het is ook goed om iets aan het toeval over te laten. Soms zijn kappers ontzettende control freaks. Dat kan beperkend werken. Kader niet alles in: verrassingen kunnen soms prima werken. Het is een aanrader om meer dan vier foto’s te schieten. Soms valt het tweede model tegen, dan kun je nog op een ander beeld terugvallen. Zo bouw je een marge in. Een goede voorbereiding bestaat uit een duidelijke visie op het haar, de styling en visagie, per model gespecificeerd. Het draait om wat je wilt laten zien en wat je daarvoor nodig hebt.”

Ivo: “Je moet de intentie hebben om alles naar een hoger plan te brengen. Je kunt nog zulk mooi haar maken, maar als het model, de styling, de make-up en het licht niet goed zijn, dan kom je nooit op dat niveau. Zorg dat je een topteam om je heen verzamelt waar iedereen graag mee wil werken. Dat kost extra moeite, maar loont uiteindelijk wel. Wat ik soms zie, is dat kappers het op één van die punten laten liggen, waardoor een serie niet goed uit de verf komt. Een professioneel model maakt soms het verschil tussen een prima serie en een topserie.”

“Vergeet de jury en focus je op één of twee dingen” (Ivo de Kok)

“Het is belangrijk dat wat jij in je hoofd hebt, past bij het model” (Angelique Stapelbroek)

Wat zijn voor jullie belangrijke do’s en dont’s qua visagie en fotografie?

Angelique: “Ik vind dat lastig om te zeggen. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de visagie moet aansluiten bij de visie van de kapper. Het moet niet overheersen, maar in dienst staan van het geheel. Met de juiste styling en fotografie kan ook een uitgesproken make-up heel mooi zijn. Het gaat om een bepaalde balans. Het gaat ook om smaak, elke visagist heeft een andere stijl. Ik kan heel extreem werk maken, maar mijn hart ligt bij een naturelle make-up die het model mooier maakt en haar zelfvertrouwen geeft. Less is more.”

Ivo: “Belangrijke do’s zijn voor mij dat ik een duidelijk lichtplan heb, dat matcht met de haarcollectie. Dont’s zijn te veel verschillen in licht, achtergrond, styling of make-up, waardoor de seriematigheid verdwijnt uit de foto’s en het losstaande beelden worden.” 

Wat is jullie gouden tip voor kappers die voor het eerst mee willen doen aan de Coiffure Award?

Angelique: “Doe gewoon mee! Laat je niet afschrikken door het werk van anderen, maar start eerst eens met het maken van een eigen collectie. Gewoon voor je klanten, voor je salon, twee keer per jaar. Waar sta je voor als kapper? Laat dat zien in je foto’s.

Wil je meedoen aan de Coiffure Award? Zorg dan voor goede mensen om je heen, waar je wat van kunt leren en die je kunnen helpen. Een goede fotograaf is het halve werk. Kies voor iemand die weet wat hij of zij moet doen. Sta open voor tips van anderen.

Haar doen voor fotografie is fundamenteel anders dan voor een klant in de salon. Op beeld is het lastiger om diepte in het haar te krijgen. Pas de styling en de kleuring daarop aan. Ga ervaring opdoen door op de set te werken. Leer van andere haarstylisten.

Een andere tip: gebruik minder producten. Kijk eens wat er gebeurt als het haar kan bewegen, dat zorgt vaak voor een prachtige dynamiek in een foto! En tot slot: oefen op je klanten. Koop een lamp, zet die in de salon, en maak foto’s van het werk dat je gecreëerd hebt. Zo krijg je vanzelf oog voor wat wel of niet werkt.”

Ivo: “Vergeet de jury en focus je op één of twee dingen. Stel je voor dat je een serie moet maken voor een high-end magazine en dat alles top-notch moet zijn. Ik zie ook steeds meer workshops die zich richten op het maken van collecties voor fotoshoots. Zoiets kan enorm helpen.”

Tekst: Anouk Oudkerk Pool

Haar: Mark van Westerop

Fotografie: Ivo de Kok