Als je nergens voor val je voor alles

Home » News » Studenten NKA doen mee aan Coiffure Award 

Studenten NKA doen mee aan Coiffure Award 


Wie op een van de vijf vestigingen door de salons van de Nederlandse Kappersakademie (NKA) loopt, ziet prachtige foto’s van haarmodecreaties hangen. Het zijn de inzendingen van studenten voor de Coiffure Award. De Coiffure Award is sinds 2019 geïntegreerd in het lesprogramma. Een bewuste keuze van Martijn Abers, algemeen directeur van de Nederlandse Kappersakademie. “Door mee te doen, ervaren de studenten dat niets onbereikbaar is. Een heel belangrijke les. Dit jaar hebben veertien studenten hun foto’s ingestuurd.”  


Wat is het belangrijkste doel van de NKA?

“Genomineerd worden, winnen… dat is natuurlijk fantastisch. Toch draait het voor ons echt om de weg ernaartoe. Onze mbo 4-studenten leren tijdens het gehele proces enorm veel: hoe je creativiteit een boost kunt geven, wat het inhoudt om mee te doen aan een professionele wedstrijd, dat succes je niet komt aanwaaien en dat doorzetten dus heel belangrijk is. Onze studenten zien ook dat je als kapper op deze manier heel goed aan de weg kunt timmeren. Verder wordt duidelijk hoe divers het vak is.”

De opleiding duurt twee jaar. Dat betekent dus dat studenten na een jaar opleiding al met de eerste voorbereidingen beginnen. Hoe pakken jullie dat aan?

“De Coiffure Award is geïntegreerd in ons lesprogramma. We krijgen daarbij veel support van de Coiffure Award-organisatie en succesvolle kappers. Dat werkt heel inspirerend voor de leerlingen. Voor ons als opleiding houdt de hele organisatie nogal wat in. Toen we begonnen, hadden we nog geen idee. Als academie regelen wij alles van A tot Z: een studio, fotograaf, de inzending en de begeleiding. De student houdt zich natuurlijk bezig met de creatie, maar het vergt van het docententeam ook bloed, zweet en tranen.”

En het traject van de leerlingen, hoe ziet dat er uit?

“Iedereen volgt lessen over het maken van een concept en mag daarna een moodboard presenteren. Daarop baseren wij wie er mag meedoen. Voorwaarde is dat we willen zien dat er goed over het haar, maar ook over kleding, thema en accessoires is nagedacht. We willen de eigen signatuur van een student terugzien.”

Jullie deelname mag succesvol genoemd worden.

“Dat klopt. Wij zijn er heel trots op dat we in de afgelopen drie edities in totaal negen nominaties in de wacht hebben gesleept in de Young Talent en de Consumer categorie. Ook na de opleiding zien we dat studenten blijven meedoen met de Coiffure Award en de meesten werken inmiddels succesvol in de kappersbranche.”

@CREDITS: HAAR: ISABELLA BLOM

De genomineerden van de Coiffure Award 2023 worden op 17 maart bekendgemaakt en op 22 maart zijn deze kappers van harte welkom bij het Celebrate the Nominees event.