Als je nergens voor val je voor alles

Home » Blog » WE LOVE CURLS 

WE LOVE CURLS 

Voor het eerst in jaren puilden de agenda’s weer uit van de presentaties en events. Eindelijk, moet iedereen hebben gedacht, want de animo was groot. Van de kick-off van de Coiffure Award 2023, de Amsterdam Fashion Week, de Essential Looks 22/2 presentatie tot de groots opgezette Kao Salon Global Experience; overal bleek het druk en was de sfeer uitstekend.

Het was niet het enige dat opviel. Het modellenbeleid heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Dat was ook wel nodig, want qua diversiteit en inclusiviteit viel er nog wel het een en ander te verbeteren. De kappers die we backstage spraken, juichten dat toe. “Het is niet meer van deze tijd om alleen maar witte modellen in een collectie te laten zien”, vertelde Arjan Bevers voorafgaand aan het Trend Event van Schwarzkopf Professional. Francis Schroembges, die chef de cabine was bij de show van Francon tijdens de Amsterdam Fashion Week, legde uit dat ze verschillende looks had gecreëerd voor de uiteenlopende modellen. Krullend haar was in vol ornaat te zien. “Tegenwoordig hoeft het allemaal niet meer hetzelfde te zijn, aldus Francis. “De modellen zijn diverser en als haarstylist wil je daar zoveel mogelijk recht aan doen.” 

Dat betekent wel dat je als kapper met elk haartype – en dus ook met alle variaties in curls – moet kunnen werken. Dat valt niet altijd mee, want in de opleiding komt vaak alleen de basis aan bod. Wij vroegen daarom aan zes deelnemers van de Coiffure Award waar zij hun skills geleerd hebben. Wat zijn belangrijke do’s en don’ts? En waarom is krullend en/of kroeshaar een belangrijk onderdeel van hun werk?

Dat levert mooie en ook herkenbare verhalen op. Van Bianca van Zwieten, die in haar pubertijd en twintiger jaren een onhandelbare bos krullen had en zelf op onderzoek uit ging. Inmiddels vormen krul en textuur de rode draad in haar werk. Of van Bjorn la Tulippe, voor wie deelname aan de Coiffure Award dé manier was om meer ervaring met dit haartype te krijgen. En van Juliette den Ouden, die deze zomer een belangrijke internationale award won met textured hair. Wat dat volgens haar betekent? “Het modebeeld transformeert. Krullen mogen er zijn!”

ANOUK OUDKERK POOL

Editor in ChiefMeer blogs